Väljer du ett fruktträd till trädgården? 5 poäng att se upp för!

Har du någonsin tänkt på det? Ett fint fruktträd i din trädgård? Den stora fördelen med ett fruktträd är att de är relativt billiga och kan lysa upp din trädgård. Naturligtvis kan du välja att plantera ett fruktträd i din trädgård eftersom du helt enkelt gillar frukten, men det finns också andra skäl att välja ett fruktträd istället för ett normalt träd. I den här bloggen ska vi titta på 5 saker att titta efter när du köper ett fruktträd.

1. Frukten
Det första du ska hålla utkik efter är frukten. Om du är en stor älskare av äpplen, bör du inte plantera ett körsbärsträd. Tycker du inte att frukten är så viktig, men gör du det främst för blomningen? Titta sedan på ett “prydnads fruktträd”. Frukterna av detta är oätliga, men blomman är vacker.

2. Blomningen
Ett prydnadsfruktträd ger därför mest blomma, men de vanliga fruktträden ger också detta. Bara inte alla fruktträd har samma färgblomma. Vi listar blomfärgerna för de viktigaste sorterna för dig:

Äppelträd: vitt/rosa
Päronträd: vitt
Körsbärsträd: vitt
Valnötsträd: gul/grön
Persika: ljusrosa
Medlar träd: vit/rosa
Plommonträd: vitt
3. Lågstam, halvstam, högstam
Naturligtvis är trädets utseende mycket viktigt, men fruktträdet måste också passa i din trädgård. Om du har en liten trädgård är det inte klokt att placera ett fruktträd på 5 meter i den trädgården. Fruktträd finns därför i tre typer:

lågstammig
halv lager
hög stam
De lågstammiga sorterna är vanligtvis de mindre storlekarna. Det är här förgreningen av fruktträdet börjar “lågt” på stammen (från 50 cm). Små fruktträd finns redan tillgängliga från 150 cm. Halvstammens fruktträd börjar halvvägs upp på stammen (från 120 cm). Så du kan ta de flesta frukterna utan en stege. Standard fruktträd har grenar från 170 cm. Om du vill dra nytta av detta är det därför användbart att ta en trappa. Nedan följer ett exempel på denna distribution:

low_mid_high_27
4. När fruktträdet bär frukt
Inte alla fruktträd bär frukt samtidigt. Det skulle också vara lite tråkigt förstås. Som du kanske vet köper du de bästa körsbären, jordgubbarna och persikorna i juni/juli, men du kan bara plocka nötter i oktober. Detsamma gäller äpplen och päron, du kan bara plocka dessa i september/oktober.

Men inte bara datumet för plockning skiljer sig, det spelar också roll per fruktträd hur många år det behöver för att bära frukt. Detta tar 3 år för de flesta träd med låg stjälk, 2 år för halvstammiga fruktträd och 1 år för vanliga fruktträd. Men för 2 arter är detta annorlunda.

Valnötsträdet och malarträdet börjar egentligen bara bära frukt efter 5 år och har du köpt en liten sort kan det ta upp till 10 år. Det betyder lite tålamod. Tänk på detta när du köper ett fruktträd.

5. När du köper fruktträdet
Slutligen finns det två perioder när du kan köpa ett fruktträd:

Mellan november och april: Under denna period är fruktträden de billigaste, eftersom de tas ur marken massivt hos fruktodlarna och kan säljas med bara rötter. När du beställer detta träd får du ingen kruka.
Mellan maj och oktober: Under denna period är fruktträden dyrare eftersom de behöver bevattning, är på ett dyrare krukfält och inte är allmänt tillgängliga. Du får fruktträdet snyggt i en kruka och du kan plantera det tyst på sommaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.